Vaikka molemmilla odotti kotona oma perhe, kumpikaan ei voinut vastustaa huumeiden vetovoimaa. Molemmat ajautuivat huumehelvetissään haudan partaalle, ennen kuin he olivat valmiita hakeutumaan hoitoon.
Pasi Tuomaila oli ehtinyt päästä irti huumeista jo aikaisemmin, kun hän syksyllä 2015 kyyditsi ystävänsä Marko Jantusen vieroitushoitoon Avominne-päihdeklinikalle. Nykyään he molemmat työskentelevät Avominnen palveluksessa, kiertävät luennoimassa eri puolilla Suomea ja auttavat muita päihderiippuvuudesta kärsiviä.
Kokeiluun pitää puuttua välittömästi
Luento oli osa Kannuksen Keskuspesulan 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Se ajoittui ajankohtaan, jolloin uutiset ovat kertoneet huolestuttavia tietoja huumeiden käytön lisääntymisestä myös reilun 5 000 asukkaan Kannuksessa.
Pasi Tuomailan mukaan Kannuksen esimerkki osoittaa, ettei Suomesta löydy enää sellaista lintukotoa, jota huumeet eivät uhkaisi. Jos on huumeiden myyntiä, silloin on myös niiden käyttöä.
- Vanhemmille tärkein viestimme on välitön puuttuminen, jos he epäilevät lapsensa kokeilevan päihteitä. Yleensä se on totta, mitä läheiset näkevät. Eikä pidä pelätä, vaikka puuttumisen seurauksena mukaan tulisi muitakin tahoja, kuten Ankkurin moniammatillinen tiimi. He kaikki haluavat auttaa, Tuomaila ja Jantunen korostavat.
Silloin kun huumeiden käyttö tulee paikkakunnalla näkyväksi, se kertoo heidän mukaansa siitä, että ongelma on jatkunut jo pitkään, ja on korjaavan työn paikka.
- Tänä päivänä huumeiden käyttäjät voivat olla hyvin nuoria. Tupakkaa kokeillaan 10-12-vuotiaina ja sitten alkoholia, jonka jälkeen kannabis tulee mukaan aika nopeasti. Sitä seuraavat erilaiset muuntohuumeet, joiden takia nuoren pää alkaa pehmenemään aika varhain.
Tapahtuman järjesti Kannuksen kaupunki. Keskuspesula lahjoitti 60 ensimmäiselle Marko Lempisen kirjoittaman ja Marko Jantusesta kertovan Läpi helvetin-kirjan.
Käyttäytyminen muuttuu, selittely lisääntyy
Marko Jantunen ja Pasi Tuomaila jos ketkä tietävät, mitä tapahtuu kun päihteet alkavat viedä ihmistä mennessään.
Kaikki eivät sairastu, mutta koskaan ei tiedä, kuka sairastuu ja kuka ei. Sekakäyttö lisääntyy, eikä se katso perhetaustaa. Kun ihminen sairastuu päihderiippuvuuteen, hän ei ole enää oman elämänsä puikoissa. Käyttö on pakkomielteistä, ja sitä puolustellaan mitä erinäisimmin tavoin. Ilman päihteitä ei uskalleta jatkaa, vaikka nuori vakuuttaa pystyvänsä lopettamaan milloin vain haluaa.
- Alkaa valehtelu ja velkaantuminen, ja jossain vaiheessa mukaan tulevat rikokset. Huumemyönteisyys lisääntyy, käyttöä puolustellaan ja selittelyä on paljon. Nuorille asetetut rajat alkavat vuotamaan, rahaa hankitaan kaikin tavoin ja huumeiden käyttövälineitä aletaan säilyttämään kotona, Jantunen ja Tuomaila luettelevat signaaleja.
Heidän mukaansa tällaisessa tilanteessa paras vaihtoehto on ottaa asia suoraan puheeksi. Kuitenkin ilman syyttelyä tai dramatisointia, koska se ei johda mihinkään hyvään. On paikallaan kertoa faktat, jotka läheinen on huomannut, asettaa rajat ja sopia säännöt sekä hakea apua verkostojen yhteistyöstä yhdessä koulun ja sosiaalitoimen kanssa.
Sairauden luonne on armoton.
- Huumeet tuhoavat ympäriltä kaiken; perheen, muut läheiset ja työn. Ihminen eristäytyy ja vain päihde merkitsee jotain. Mitään tunnettua parannuskeinoa ei ole, mutta toipuminen on mahdollista. Hoitamattomana riippuvuus johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Rajat ovat todellakin rakkautta, yhden omista lapsistaan huumeille menettänyt Pasi Tuomaila painottaa.
Kaikessa koruttomuudessaan Marko Jantusen ja Pasi Tuomailan kohtalot ovat myös selviytymistarina.
- Kun on vahva tahto, niin kaikesta selviytyy. Kannuksessa vanhemmilla ja muilla lasten ja nuorten läheisillä päihteisiin liittyy varsinkin näinä aikoina paljon kysymyksiä. Olen tosi iloinen siitä, että Marko ja Pasi pääsivät jakamaan omia kokemuksiaan ja tietoaan isolle yleisölle, Keskuspesulan toimitusjohtaja Kristiina Liedes kiittää luennoitsijoita.